9 tipp jogsis gyakorlóórák közötti vezetéshez

Gyakorló vezetési Budapest Budaörs Biatorbágy

Hozd ki a legtöbbet az órákon kívüli egyéni vezetési gyakorlatból – nélkülözhetetlen cikk tanuló vezetőknek vagy bárkinek, aki kíséri őket!

A jogsisgyakorlas.hu által szervezett jogsis gyakorló vezetés órák mellett végzett extra vezetési gyakorlatok nemcsak a készségeket és az önbizalmat fejlesztik, hanem a volán mögött átélt különböző élmények is segíti a vezetőket, hogy felkészültek legyenek a közlekedésre. Szolgáltatásunk időt és lehetőséget biztosít arra, hogy tökéletesíts bizonyos manővereket, amelyekkel a legtöbb tanuló valóban küzdhet, vagy szembesülj olyan dolgokkal, amelyeket esetleg nem tapasztaltál tanulóként – például éjszakai vezetés, többszintes parkolóban való közlekedés, vagy akár gyorséttermek drive-thru-n való megközelítése (Ami lássuk be, valószínűleg előkelő helyen szerepel a listádon és nem is mindig olyan egyszerű!)

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki magadból, és a lehető legkevésbé legyen feszült– mind a tanuló vezető, mind a felügyelő sofőr számára, íme a legfontosabb tippjeink:

  1. Válaszd ki a megfelelő autót

Lehet, hogy a lelkes tanulók azért tepernek, hogy elvigyék egy körre apa Audi 5-ösét (amit nagyon is megértünk!), de sokkal kifizetődőbb először egy olyan autóval gyakorolni, ami hasonlít ahhoz, amin a jogosítványt is szereztük. Nemcsak könnyebb lesz megszoknod, és magabiztosabbnak érezned magadat, de valószínűleg könnyebben velük manőverezni is, és kevésbé megterhelő lesz a szüleid számára is, ha nem rettegnek folyamatosan, hogy megkarcolod az autót.
NAGYON FONTOS, hogy csak olyan autóval közlekedj, amelyiken érvényes biztosítás van!

  • Ülj be egy vezetési leckére

Rendben, ez tehát a felügyelő sofőrnek (anya, apa, férj, feleség stb.) szól.  Kérdezd meg, hogy el tudod-e kísérni a tanulót egy oktatásra, és kérj tanácsot a járművezető oktatótól, hogyan tudnád a legjobban támogatni a őt a későbbiekben. Ha megfigyeled az órát, első kézből láthatod, hogy a tanulónak mennyit kell gondolkodnia bizonyos helyzeteken (ami neked magától értetődő lehet), mivel küzd, és hogyan kezeli az érzelmeit a volán mögött. Ha az ő szemszögéből látod az oktatást, akkor több türelmed lesz, amikor te ülsz az anyósülésen!

  • Ismerd meg az autót

Hacsak nem pontosan ugyanolyan autót fogsz vezetni, mint az oktatói autó, valószínűleg lesz néhány eltérés, amikor beülsz a volán mögé. Az első alkalommalérdemes néhány percet eltölteni azzal, hogy átbeszéljük, hogyan működik minden – például egyes újabb autók a gyújtást vagy a kéziféket egy gombbal helyettesítik –, ami meglepetés lehet néhány tanuló számára. Az autó műszerfalának megismerése után érdemes a tanulónak tesztelni az autó kuplungjának fogáspontját, mielőtt elindulna.

  • Válaszd ki a megfelelő időpontot

Valljuk be, ez egy kicsit idegtépő lesz az első időkben mindkét fél számára, ezért válassz olyan időpontot, amikor mindketten kipihentek lesztek. Valószínűleg bölcsebb elmenni egyik hétvégén, vagy egy szabad délutánon/estén, mint gyakorlóvezetést szervezni a belvárosban a csúcsforgalomban, vagy fél órával vacsora előtt elindulni, amikor mindenki éhes és nyűgös. Ezenkívül az első utaknál egy kis plusz idő belekalkulálása enyhíti a nyomást – így újra megismerkedhetsz az autóval, és szükség esetén szünetet is tarthatsz.

Gyakorló vezetési órák jogosítvánnyal Budapesten
Image by yanalya on Freepik
  • Tervezz előre

A vezetés valószínűleg sokkal gördülékenyebben fog menni, ha mindketten tudjátok, hová mentek és mit terveztek gyakorolni az adott alkalommal! A foglalkozás előtt érdemes tisztázni, hogy milyen készségeket szeretnél elsajátítani, és hova érdemes ehhez elmenni – legyen az egy csendes mellékutca a parkolási gyakorláshoz, vagy a munkahelyedre vezető út, ahol különféle kihívásokkal szembesülhetsz. A gyakorlási idő hossza meghatározhatja, hogy mit érhetsz el gyakorlóvezetés során– ezért gondold át, mi a reális az adott intervallumban. Tudunk javasolni ideális helyeket a vezetés gyakorlásához a közeledben, ahol együtt is tudunk dolgozni

  • Ide a kihívásokkal!

A forgalmi vizsga sikeressége nem jelenti azt, hogy nincs szükség gyakorlásra. Ez egy jó alap, de innentől van szükség a jogsi utáni gyakorlóvezetésre. A cél, hogy a lehető legtöbb valós élethelyzetben szerezz tapasztalatot. Amikor azon gondolkozol, hogy mit és mikor fogsz gyakorolni, próbálj meg különböző készségeket beépíteni és kipróbálni az alábbiakat:

– vezess a nap különböző szakaszaiban
– gyakorolj a belvárosban és vidéki utakon is
– próbálj meg többszintes parkolóban eligazodni
– vezess éjszaka
– vezess csúcsforgalomban
– tapasztald ki a különböző időjárási körülmények között történő vezetést

…, hogy csak néhányat említsünk.

  • Maradj nyugodt és folytasd (vagy tarts egy kis szünetet!)

Ez nem mindig sétagalopp, és megterhelő lehet mind a tanuló, mind a felügyelő sofőr számára. Ha olyan utakon haladsz, amelyeken kényelmesen érzed magadat, az csökkenti a stresszt és magabiztosságot ad. Friss jogsisként nyugtasd meg a kísérődet, ha kezdetben feszültnek tűnik – hiszen ez számukra is újdonság lesz. Ha bármelyikőtök megijed, vagy elfárad, ne féljetek félreállni és szünetet tartani, vagy befejezni a gyakorlást, mert fontos a szellemi ébrenlét.

  • Ismertetés az ülés után

Mindketten hasznosnak találjátok majd, ha vezetés után beszélgettek arról, hogyan sikerült az újrakezdő vezetés. Ez egy jó alkalom arra, hogy a tapasztalt sofőr megdicsérje a tanulót, hogy mi ment jól a foglalkozáson, és észrevételt tegyen, hogy mi az, amin érdemes többet dolgozni. Ugyanakkor ez egy jó lehetőség a tanuló számára, hogy ugyanezt tegye – legyen szó arról, hogy megosztja, hogyan érezte magát, és min szeretne még dolgozni, illetve a szülőjének, barátjának vagy partnerének is visszajelzést adhat – például: „Jól esett, ahogy bátorítottál.” vagy „Feszültté tesz, ha összeszorítod a fogadat, mikor megpróbálok parkolni!”.

  • Élvezd az együtt töltött időt!

Ritkán fordul elő, hogy a szülők és tinédzser korú gyerekeik sok időt töltenek együtt, így ezek a vezetési gyakorlatok nagyszerű alkalmat kínálnak arra, hogy újra egymásra hangolódjatok, és olyan emlékeket gyártsatok fel, amelyeket egyikőtök sem felejt el.